Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказ за религиозна церемония във Фамагуста нанесе нов удар върху изграждането на доверие между двете кипърски общности

Снимка: Бранислава Бобанац

На фона на възобновените през тази седмица след двумесечно прекратяване преговори по Кипърския въпрос и навлизането им в най-критичния период, дойде нов удар върху изграждането на доверие между двете кипърски общности.

Остро възмущение в двете кипърски общности предизвика решението на т. нар. правителство в окупираните територии да не разреши тази година провеждането на литургията и траурната процесия на Разпети петък, на която се носи украсеният с цветя “гроб Господен”, в църквата “Свети Георги Ексоринос” в средновековния град на Фамагуста. Тази традиция бе въобновена през 2014 г. след прекъсване от 58 години и всяка година събираше над 4000 кипърски гърци, кипърски турци, политици, дипломати.

Отказът за религиозна церемония във Фамагуста е поредният ход в политиката на властите в окупираните територии, предприета през последната година за ограничаване на православните църковни служби.

Решението бе категорично осъдено както от кипърските гърци, така и от кипърските турци. Четири неправителствени организации на кипърските турци излязоха със специално изявление, в което подчертаха, че подобна позиция вреди на изграждането на доверие и сътрудничество между двете кипърски общности за тяхното общо мирно бъдеще. Те заявиха още, че работят за утвърждаването на гръцкия Великден като празник на град Фамагуста в бъдещия федерален Кипър.

И двамата лидери - кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, критикува наложената забрана като ограничаване на правата на кипърските гърци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени