Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър "София" с премиера на "Женитба" по Гогол

Снимка: Георги Корнейков, БНР
В театър "София" утре ще бъде премиерата на спектакъла "Женитба" по Гогол. Режисьор на постановката е Елена Панайотова. В предаването "12+3" тя обясни, че текстът е много актуален сега, въпреки че са минали 150 години от написването му:

Удивително е как Гогол залага преди повече от 150 години една визия за обществото, която се реализира с пълна сила в наше време. Трябва да кажа, че в неговия текст въпросът стои "за" или "против" женитбата, като той не дава отговор на този въпрос.

Много интересно беше, че актьорите, които са с различно социално положение, целият екип, който работи върху постановката, влезе в бурни дискусии "за" или "против" и кое подпомага любовта, кое подпомага избора и дали женитбата е необходима, дали тя не е просто едно статукво, в което се реализираш пред обществото и доколко тя подпомага реалните човешки взаимоотношения. Очакваме изненади, ако след тази премиера един-двама актьори, които още не са се оженили, предложат на приятелките си.

Действително този текст е много актуален - много млади хора не се женят и трябва да има причина, защо има такова недоверие към брака като институция, която да защити правото си на щастие. И, разбира се, Гогол е царят на гротеската, той прекрасно описва едно общество, което не е по-различно от нашето, в което свободните мъже и жени са стока, има сватовници, които умело използват тази стока, превръщайки я в пазар, изкарвайки пари от най-изконното желание да човека да сподели живота си с още някой.

Интервюто с Елена Панайотова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна