Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръчва въвеждане на сексуално и здравно образование в училищата

Снимка: БГНЕС
Националният омбудсман Мая Манолова препоръча въвеждане на задължително сексуално и здравно образование в българските училища. Искането беше направено на среща на детските омбудсмани от Европа и Централна Азия, чийто домакин е София. Манолова изнесе тревожни данни за ситуацията у нас, за да обоснове искането си:


По данни на Световната здравна организация, изследване, което е проведено в 43 страни, децата в България имат рисково сексуално поведение. 29% от учениците споделят, че са имали сексуален контакт на 13-годишна възраст и по-рано. Само за първите три месеца на 2017 година, са извършени 531 аборта на момичета под 19 години. През 2016 година 6031 деца са родени от малолетни и непълнолетни майки. Това не само ограбва детството им, но ги обрича и на бедност и социално изключване.

На среща утре тя ще обсъди предложението си с новия образователен министър.

Пред него омбудсманът ще постави още едно искане – да се ускори процедурата по поетапно закриване на шестте интерната у нас.

Вместо да получат грижа, в тях децата живеят при лоши битови условия, сред насилие и при занемарен учебен процес. Първият дом, който незабавно трябва да бъде закрит, е този в Драгоданово, където миналата седмица имаше инцидент с фатален край.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна