Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква заслужава Нобелова награда за мир – с ясната си позиция е спасител на евреите от Холокоста

БНР Новини
Адвокат Моше Алони и съпругата му (в средата) с участници в Дните на българската култура в Израел (май, 2017 г.).
Снимка: личен архив на Димитрина Кюркчиева

Адвокат и нотариус Моше Алони е уважаван и доказан юрист в международните професионални среди.
Роден е в София. Много млад емигрира с родителите си в Израел. По време на военната си служба се занимава със журналистика – отразява военните конфликти в горещите точки на Северен Израел.  
Завършва правния факултет на Йерусалимския университет. Специализира наказателното право. Преподавал е в правния факултет на университета в Хайфа. Председател е на адвокатската колегия в Тел Авив и на Комисията за приятелски отношения с България в Ерусалим. По негова инициатива тази година Българската православна църква ще бъде предложена за Нобелова награда за мир.

Запознахме се с адвокат Алони по време на Дните на българската култура в Израел, докато у нас се подготвяше международна конференция с негово участие на тема "По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи". Конференцията се проведе на 25 май в София, с участието на Асоциацията за жените-адвокати, Богословския факултет на Софийския университет, Софийската адвокатска колегия и с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом” и на секция „Теология” към Съюза на учените в България.

Моше Алони даде специално интервю за „Артефир” на БНР. 

Чуйте го в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна