Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията отчете намаляване на битовата престъпност и телефонните измами

| обновено на 06.06.17 в 11:43
Снимка: БГНЕС

За първите 4 месеца от годината битовата престъпност в страната е намаляла с около 10% в сравнение със същия период на миналата година. Това заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Златка Падинкова от Главна дирекция Национална полиция. 

Макар че има намаление на бройката на битовите престъпления у нас, този вид престъпност получава най-голям обществен отзвук, обяснява Златка Падинкова: 
Основен дял сред тези престъпления заемат престъпленията против собствеността - грабежи, кражби, измами. Регистрираните престъпления са 15 955 спрямо 19 092 за четирите месеца на предходната година. Престъпления, които се отразяват, естествено, на хората и те генерират широк негативен обществен отзвук, тъй като това са посегателства пряко върху собствеността на гражданите.

Най-много регистрирани престъпления са в по-големите градове, обясни тя:

В селата регистрираните престъпления са по-малко на брой. Обяснението за това е по-скоро, че населението и потенциалните обекти на посегателство в селата са по-малко. Съответно води и до по-ниска престъпност. Но, на фона на глава от населението, вероятно говорим за повече престъпления всъщност в по-малките места.

От Главна дирекция "Национална полиция" отчитат 18-процентно намаление при телефонните измами за първите 4 месеца на годината и призова хората към бдителност, тъй като общото между всички сценарии е, че по един или друг повод на жертвата се искат пари, които да предадат на непознат.

При телефонните измами се запазва една относително постоянна тенденция в схемите и сценариите, които се използват от извършителите. Те продължават да използват използваните през последните години схеми и начини, като особена популярност обаче придобиват някои от схемите. В последно време провеждането на полицейска операция и съдействието на граждани за задържане на извършители на телефонни измами или други престъпления всъщност е една от най-масовите и най-успешните схеми, използвани от измамниците.

От полицията разказват, че освен пенсионери, вече има доста случаи, в които жертви на телефонните измами стават и по-млади хора у нас.

Интервюто на Николай Христов със Златка Падинкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна