Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марешки: До края на седмицата "Воля" ще представи свой проект за Изборния кодекс

Д. Кирилов: Иде ред за изпълнение на едно решение, което е подкрепено от мнозинството

Веселин Марешки
Снимка: БГНЕС

На първо четене в правната комисия в парламента ще бъдат разгледани два проекта за промени в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ внесе текста на базата на резултата от референдума, проведен по инициатива на телевизионния водещ Слави Трифонов, в който е заложен изцяло мажоритарен вот и прерайониране.

От ДПС предвиждат отпадане на задължителното гласуване и на феномена "15-15" при пропорционално гласуване, и агитиране на друг език освен българския. ГЕРБ призова останалите парламентарни групи най-късно днес да внесат своите предложения, ако имат такива.

В предаването "Преди всички" председателят на партия "Воля" Веселин Марешки съобщи, че до края на седмицата те ще представят своя проектозакон за промени в Изборния кодекс. В него е заложен мажоритарен избор, но без да е усложнен с прерайониране, уточни депутатът.

Според Марешки ГЕРБ разиграва театър, че иска да промени избирателната система:

Всъщност това е уловката – това нещо не работи, това нещо в прерайонирането на 240 района. Уловката е в това, че уж искаме да спазим това, което са ни казали хората от референдума, но да го направим така, че то да не стане.

ГЕРБ, ако иска, има толкова много скрити подводници, с които могат да го подкрепят, дори и с отсъствие от залата, така че тези театри, които ги разиграват, са за хора, които не познават системата
, добави Марешки.

Даниел КириловОт своя стана председателят на правната комисия Даниел Кирилов от ГЕРБ окачестви идеята на "Воля" като лишена от прагматичност и защити законопроекта на партията си.

Бих казал, че не иде ред за харесване, а за изпълнение на едно решение, което е подкрепено от мнозинството над 2 милиона и половина. Да бяха гласували, да бяха участвали и другите – референдумът е абсолютно валиден и трябва да се съобразят с резултатите, подчерта Кирилов.

Интервютата на Силвия Великова с Веселин Марешки и с Даниел Кирилов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна