Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Еврофондовете не са панацея, но те дават конкурентно предимство, което ще направи България лидер в региона

Трябва да си дадем сметка, че това, което България получава от бюджета на ЕС, го е заслужила, подчерта евродепутатът

| обновено на 16.06.17 в 12:14
Андрей Новаков
Снимка: andreynovakov.eu

Бюджетът на Европейския съюз за 2018-а ще бъде рекорден, обяви евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП, като уточни, че сумата, с която ще разполага общността, е над 160 млрд. евро, а очакванията са България да получи над 3 милиарда лева от този бюджет – за развитие на инфраструктурата, социални проекти и създаване на работни места сред младите, сигурност и отбрана. Новаков оповести информацията след участието си в подготвително заседание на Комисията по бюджет и финанси на Европейския парламент.
 

В интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Новаков отбеляза, че въпреки, че до окончателното приемане на бюджета има време, той е убеден, че сумата няма да се промени и ние трябва да я отстояваме. 

Хубавото в този случай е, че оптимистичното всъщност се покрива с реалистичното, което е успокояващо, посочи още Новаков, допълвайки:

Така че, макар в момента да говорим за очаквания, за прогнози – като предстоят дебати, триалози, помирителни срещи, след като се произнесе парламентът за това как трябва да изглежда бюджетът, дори по някои от перата да не можем да защитим сумите, които са – в общи линии ще остане такъв, каквото го виждаме в момента. Със сигурност няма да е значително по-малко, което е, трябва да кажем, успех за България. Положителното в случая, то е и за целия Съюз, че никога в историята на ЕС не е имало толкова пари за една година – никога. Поети ангажименти в размер на 161 милиарда евро, просто не са били никога на дневен ред и тук говорим за значително увеличение в рамките на осем, девет, десет процента спрямо миналата година.

Ние трябва максимално да се възползваме от този увеличен бюджет, подчерта евродепутатът:

Трябва да се възползваме в максимална степен от това, защото ако дебатите и битката за този бюджет е тежка, трябва да ви кажа, че за следващия период – след 2020-а, е дваж по-тежка.

Така че, докато успеем да се преборим за това и след 2020 година да има такова безвъзмездно финансиране за България, настоящото, което е гарантирано, трябва да използваме до стотинката.

По отношение на кохезионните фондове и кохезионната политика на ЕС, предназначени за сближаване на страните-членки на общността, евродепутатът коментира, че кохезионната политика не е възникнала като подаяние към по-бедни държави, тя е възникнала, за да компенсира дефицитите, които ЕС има, особено в отдалечените страни-членки, които са в гранични райони например:

Средно за ЕС кохезионните фондове, въобще кохезионната политика с отделните фондове, се усвояват между 5-6-7 процента към момента, което е исторически много ниска стойност. За сравнение – ние към момента сме договорили 42 процента. Това са почти девет милиарда лева и сме разплатили десет процента – почти два милиарда лева. Така че сме на едно от челните места по това да договаряме и изпълняваме проекти, финансирани с европейски пари.

Но всички трябва да си дадем сметка – това, което България получава, го е заслужила, беше категоричен Новаков:

Ние сме показали с действията си, че сме лоялен член и когато има проблеми за решаване, ние ги решаваме заедно с всички останали държави.

Андрей Новаков уточни, че повече от милиард и половина лева от парите за 2018 година за България, под формата на междинни плащания, ще са за инфраструктура, околна среда, подкрепа на бизнеса и научни изследвания. Той категорично защити тезата, че европейските средства, които представляват сериозни публични инвестиции в икономиката и социалния сектор, имат огромно значение за устойчивото   повишаване на благосъстоянието и просперитета на България. Той отбеляза, че вложените средства осигуряват тласък за развитие и  хората, които са ги получили, в бъдеще няма да се нуждаят от подкрепа.

Новаков отбеляза, че инвестиционният план "Юнкер", по който се финансират големи проекти главно в страни от Западна Европа, не работи особено добре в Източна Европа, включително и у нас. Затова той смята, че е необходима техническа помощ за източноевропейските страни, за да могат да разработят успешни проекти, които да бъдат финансирани с лостовете, предвидени в този инвестиционен план. 

Новаков коментира още:

В последните десет години, особено за последните, които изминаха от 2009-а до към 2013-а, след това от 2014-а до към 2016-а края, имаше изключително интензивно усвояване на европейски фондове и това беше много мъдро поведение, тъй като това не е гарантирано во веки веков, че ще може да се получи в България и особено тук, в студиото в София, в което сме с вас, е достатъчно да погледнем през прозореца, за да видим какво се случва с европейските фондове. Но това не е само в София. 

На много места имаше проблеми с десетилетия, които са отлагани и се решиха благодарение на тях. Те не са панацея. Сами по себе си те няма да направят живота на хората абсолютно безпроблемен, но те дават такова конкурентно предимство, особено спрямо съседни нам държави, които нямат достъп до такова финансиране, че ако ги използваме мъдро, както към момента се случва, не след дълго ще има такава колосална разлика между България и останалите държави на Балканския полуостров, че по естествен начин ще се превърнем, мисля вече и по други отношения вървим в тази посока, абсолютен лидер в региона. Не говоря само за инфраструктура, макар че това е най-видимото и то определен тип инфраструктура, защото, когато правиш водопровод и канализация, това остава закопано под земята, хората не виждат къде буквално са отишли милиарди за това, но има много стратегически инвестиции в млади хора, в образование, в иновации, в малкия и средния бизнес. Тези хора след време няма да се нуждаят повече от европейски фондове – те ще генерират ръст, както започна да се случва в момента. За поредна година България има, за последното тримесечие, около 3 процента. Това се случва постоянно и аз съм сигурен, че е въпрос на не толкова дълго време, в което много от хората в страната ще започнат да го усещат това по джоба си.


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени