Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ах, този толерантен свят – къде е границата?

Как темата за българските цигани се стреми към дневния ред на председателството на България на Съвета на ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Къде е границата между толерантността и дискриминацията в наши дни и защо най-опасната и с непоправими последствия дискриминация е тази, в която ти отнемат задълженията? В какъв порочен кръг се движи трето поколение български цигани – представители на над 40 групи, родове, кланове или други? Кои са прегрешенията на държавната и местната власт и колко дебели са стените, разделящи данъкоплатците от „дискриминираните“, които не плащат?




Потърсихме отговор на тези и други въпроси в условията на нарастващо напрежение след сбивания между т.нар. представители на ромска общност и български младежи в Асеновград, както и непрекъсващи протести срещу насилието и за справедливо наказание на виновните.
Психологът Иван Игов и адвокат Борис Велев направиха своя анализ на престъпленията на духа в нарушаването на правата на човека и устойчивата държавна политика от десетилетия на бездействие. Дали наистина след официалното десетилетие на ромското включване в Европа може да говорим за неофициално десетилетие на българското изключване в България – чуйте звуковите файлове.







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна