Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Брюксел да си гледа работата

Снимка: БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън заяви в парламента, че исканата от Европейския съюз сума по развода е "изнудване" и Брюксел може да не я получи. Той каза също, че правителството няма планове, в случай че не се постигне сделка в преговорите.

Депутат от Консервативната партия днес зададе въпрос в Камарата на общините на Борис Джонсън дали на Брюксел просто не може да бъде казано "да си гледа работата", ако поиска сума от порядъка на десетки милиарда евро по развода. Външният министър отговори:

Сумите, които съм виждал като предложение към нашето правителство,  са равносилни на "изнудване" и мисля, че изразът "да си гледат работата" е напълно подходящ.

ЕС предостави така наречената "сметка по развода", като част от парите са за покриване на дяла от бъдещи бюджетни задължение и ангажименти на организацията, поети докато Великобритания е член на Съюза. Борис Джонсън изтъкна също, че правителството няма планове, в случай че не се постигне сделка, защото Великобритания ще постигне "голяма сделка" в преговорите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!