Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Въпросът за клас "прослужено време" не е приоритет за правителството



Въпросът за клас "прослужено време" не е приоритет за правителството, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с работодателските организации, поискана от бизнеса.

Горанов упрекна работодателите и синдикатите за острия тон и обидите помежду им:

Заразяват се от политиците и започват. Вместо да дават добрия пример на политиците започват да взимат лошия от начина, по който ние водим дебат.

Каква ще бъде политиката по доходите, включително и добавката за стаж, ще се решава в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество, каза финансовият министър:

Такъв дебат сепаративно няма да се води. Такъв дебат за структурата и организацията на работната заплата, в това число и за класа, ще се води в НСТС. Нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет. Имаме да решаваме много по-важни неща.

Диалогът за политиката по доходите ще бъде воден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, чието следващо заседание ще бъде в началото на септември, обяви финансовият министър:

На мен ми е любопитно да видя подобни механизми във водещи европейски икономики, които да ни послужат като добра основа. Няма нужда да откриваме топлата вода.

От своя страна бизнесът също застава зад идеята да няма сепаративни разговори, каза Васил Велев от работодателите.

Няма затворени теми за преговори. Диалогът се води в тристранен формат.

Горещи теми

Войната в Украйна