Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Берова: Заради вас живея, заради вас направих моите песни

Стефка Берова
Снимка: Георги Бангиев

Актрисата и певица Стефка Берова започва да пее още от съвсем, съвсем малка, когато дядо й Стефан с огромните мустаци, силно миришещи на тютюн, я качвал на коленете си и й казвал Айде, Фано, пей ми!. И тя пеела, за да я пусне по-бързо, защото мустаците и мирисът я плашели. След това младото момиче пее в хор „Бодра смяна”, хор „Маяковски”, хора на Софийските девойки, Деткия оперен хор.

Въпреки пеенето Стефка Берова завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ /днес НАТФИЗ/ в класа на проф. Кръстю Мирски. От него научава, че творецът трябва винаги да дава всичко от себе си, щом е решил да се посвети на изкуството. И това е за цял живот! Следват многото роли в театрите във Велико Търново и Варна и в Народния театър. И тогава идва големият удар върху нея като човек и творец – уволняват я от Народния театър по политически причини. Една грозна история, за която тя не иска да говори.

Така родената за актриса Стефка Берова се посвещава на музиката. Първо завършва школата за естрадни изпълнители към БНР под ръководството на Ангел Заберски, а по-късно и първия клас по естрадно пеене в Музикалната академия . Но театърът, това свято място, й липсва през целия живот. Затова пък певицата превръща всяко свое изпълнение в театрална миниатюра.

Навремето е обичала да подготвя концертите си с най-малките подробности и по тази причина я наричали Стефка Дзверова. От дзвер. Но и досега вярва, че когато се организира един концерт, трябва всичко да е изпипано перфектно. Стефка Берова винаги е излизала на сцената заредена на 100 процента и готова да се отдаде докрай на публиката. През онези години дуетът на сцената и в живота Стефка Берова/ Йордан Марчинков често е имал по 11 концерта на ден. И не могли да  дадат всичко необходимо за отглеждането на своето дете Косара. Ето защо днес Стефка се е посветила на своето внуче, малкия Максим. Иска да подари на Косара онова, което е пропуснала да й даде като малка.

При мен всяка песен е изпята по повод, сподели певицата пред слушателите на "Нощен Хоризонт". Тя повече от 45 години представя на сцената своите песни. Те винаги са носили дълбок смисъл. Музиката им е докосвала сърцата на публиката, а незабравимите й изпълнения са доставяли духовна наслада. Днес Стефка Берова казва, че се е отказала от пеенето и не иска да пее повече, защото е понесла много травми и болка през целия си творчески път. Не харесва съвременната музика, защото това е друг стил, които не й допада и като музика, и като текст, и като изпълнение. Убедена е, че старата музика е истински балсам за душата, но съжалява, че днес тя не се чува в медиите.

Стефка Берова на два пъти е била на ръба между живота и смъртта и е виждала „светлинния тунел”. Но се е „събуждала” или по-точно е оживявала. Видяла е и НЛО, когато край Казанлък едно светещо тяло блокира двигателя на колата им. Уплахата сред цялата група била голяма. Тогава си мислела, че поне един от двамата със съпруга й Йордан Марчинков трябва да оцелее, за да се погрижи за детето им. И все пак се разминава с най-лошото.

В своя житейски път Стефка Берова участва в редица благотворителни акции. Смята, че всеки, който може, трябва да помага на нуждаещите се. Тя е един дълбоко сърдечен и добър човек, както споделиха  в предаването нейните приятели, а и слушателите на „Нощен Хоризонт”. Певицата е убедена, че всички ние трябва да сме добри, за да върви и животът ни към по-добро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна