Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губим 60% от питейната вода заради течовете

Снимка: БГНЕС

Всяка година губим между 100-150 млн. куб. питейна вода заради това, че не можем да бъдем ефективни, каза в интервю за „Хоризонт“ Атанас Паскалев от Българската асоциация по водите.

Според него загубите се случват, защото все още няма разбиране, че търговските дружества са действително пазарни субекти и трябва да формират печалба и да са стимулирани, за да не са толкова неефективни.

Паскалев подчерта, че водата е стока, но голяма част от потребителите не осъзнават това, а вземащите решения не могат да вземат решение да вдигнат цената на водата, така че да може да има инвестиции в този сектор, а освен това не достигат и средства за вложения.

Експертът прогнозира, че неефективността на сектора ще продължи дълго време и заради липсата на средства за инвестиции. Според него при евентуално повишение на цената на водата:

Ще има голям проблем – и политически, и това - хората да не могат да платят и респективно събираемостта ще падне много. Това значи - пак влизаме в един омагьосан кръг. 

Сред възможните решения Паскалев открои две мерки:

Първо, изборът на управител на ВиК трябва да бъде много внимателно направен, да бъде той обучен и да го оставим той да си свърши работата в съответствие с изискванията на неговия договор за управление. Плюс това, че той трябва да изпълнява изискванията на нашия регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Представителят на Българската асоциация по водите допълни, че местните управители на ВиК имат големи умения за управление на ограничения капиталов ресурс, но отбеляза, че са необходими инвестиции:

Не можеш да направиш една пречиствателна станция, без да имаш средства.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Атанас Паскалев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!