Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предложи България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаквано, Европейската комисия предложи България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона. Крайно време е това да стане, се казва в съобщение на Европейската комисия, която предложи нови правила за зоната. 

Европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос участва в брифинг, посветен на борбата с бежанската криза. Той отчете драстичен спад на бежанския натиск към Гърция и Италия, но затова пък отбеляза скорошно нарастване на потока към Испания и Румъния, затова мерките по пресичане на нелегалните маршрути трябва да продължат, както и връщането на тези бежанци, които нямат право да останат в Европа.

Солидарността и споделянето на отговорността остават фундамент на всичките ни усилия, каза още той и в този контекст настоя за приемането на България и Румъния в Шенген:

По-силен Шенген означава също обединен Шенген. Ние призоваваме Съветът най-сетне да вземе решение в полза на България и Румъния, за да се присъединят към Шенгенското семейство. Това не само е честно от политическа гледна точка, а и необходимо от гледна точка на сигурността. Вътрешната сигурност на една страна - членка означава вътрешна сигурност за всички, както и за всички наши граждани.

Комисар Аврамопулос посочи необходимостта от засилването на вътрешния граничен контрол в Шенгенското пространство.

Трябва да съчетаваме свободата на придвижване, но и да внимаваме за сигурността, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна