Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България има два месеца за съгласуване на разпоредбите за безопасността на железопътния транспорт

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска от България да съгласува всичките си национални разпоредби с Европейското законодателство за безопасността на железопътния транспорт. Страната ни има 2 месеца да направи това, в противен случай комисията може да внесе иск срещу България в Съда на Европейския съюз.

Според директивата за безопасност на жп транспорта, страните-членки трябва да създадат независим орган по безопасност, както и такъв за разследване на инциденти. Документът изисква също отговорностите по безопасността да бъдат разпределени между различни органи в сектора така, че да не се припокриват. До този момент България не е успяла да осигури независимост на разследващия орган, както и да му даде достатъчно ресурси, заключават от Комисията.

И още едно решение на еврокомисията с днешна дата – тя настоява България, заедно с още осем страни изцяло да приложи европейското законодателство при разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива.  Комисията очаква България и останалите държави да дадат пълна информация какви мерки ще предприемат, за да приложат директивата за изграждането на такава инфраструктура в националните законодателства, иначе би могла да заведе иск срещу тях в Съда на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!