Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Речта на Пучдемон сред водещите теми в чуждестранния печат

Произнесената снощи реч на каталунския лидер Карлес Пучдемон е сред водещите теми за печатните издания на Стария континент.

Малко повече от седмица след референдума за самоопределение на Каталуния нейният премиер, притиснат от всички страни, вчера избра в крайна сметка междинен път, отбелязва в. "Монд".  Двусмислената реч на Пучдемон предизвика гняв и в собствения му лагер, допълва изданието. 
Под натиска на милиони погледи водачът на каталунското правителство направи впечатляващ завой, коментира в. "Либерасион". Каталуния се отдръпна от ръба на пропастта и в последната минута поиска преговори с Испанското правителство за преодоляване на кризата, четем на страниците на британския вестник "Индипендънт". 
Дългоочакваната реч на каталунския лидер беше изпълнена с толкова условности и двусмисленост, че може да бъде тълкувана по хиляди различни начини. Някои ще кажат, че Пучдемон се опитва да изнудва испанската държава, а други, че протяга маслинова клонка, пише "Гардиън".
Изказването на Пучдемон коментират и вестниците зад Океана. Прекъсвайки процеса на отделяне, каталунският премиер даде знак за готовност за преговори на критиците и наблюдателите в Испания и Европейския съюз, който се опасява от надигане на сепаратизма в преживяващия все повече сътресения 28-членен блок, отбелязва в. "Вашингтон пост". Според изданието Пучдемон е представил каталунската независимост като неизбежна, но отложи процеса, за да даде възможност за диалог с испански и европейски представители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна