Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Симеон Гошев с две награди от конкурса на името на Леош Яначек

Симеон Гошев
Снимка: архив БНР

На 23 международен конкурс „Леош Яначек“ в Бърно българският пианист спечели трета награда и наградата за най-добро изпълнение на творба от Леош Яначек. Той изпълни клавирния цикъл „Мъгли“.
„Музиката му е адски интересна и много емоционална и аз лично я чувствам много близка, защото в много от пиесите му има теми и мотиви заимствани от народна музика, която бидейки славянска се открпиват корени с нашия фолклор“ – споделя Симеон.
В различните турове е трябвало да изпълни представителни концертни етюди, сонати от виенската класика и разбира се пиеси от Яначек в първи, и втори тур. Конкурсът се организира от музикалната академия в Бърно, която също носи неговото име.
Всяка година конкурсът е за различни инструменти. Последният за пиано е бил през 2012 г. Тази година са се състезавали пианисти и органисти. В журито е имали представители от Чехия, Русия, Норвегия, Израел и САЩ, в журито за органисти след колегите от Полша, Унгария, Словекия и Чехия откриваме и името на Велин Илиев.Снимка
„Полза от конкурсите винаги има, най-малко от самата подготовка и самата мотивация за конкурса. Когато човек се подготвя за конкурс, който е с програма, която той иска да свири естествено е по-лесно и по-приятно. Но винаги е трудно. Това са големи конкурси с три, четири тура, с концерти за пиано и оркестър, с много участници. Винаги усещането е хубаво, защото човек е мотивиран, иска да работи“ – разказва Симеон Гошев. Очаква и предложения за следващи концерти, в които ще трябва да включи творби на Леош Яначек.
Докторант е в Националната музикална академия в София, а темата му е „Интерпретационните особености на клавирните версии на балетите на Игор Стравински“. „Винаги съм проявявал интерес към музиката на Игор Стравински“ – споделя пианистът.

В звуковия файл чуйте разговора на Лилия Николова със Симеон Гошев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна