Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник осветлява дейността на ДС по време на IX световен младежки фестивал през 1968-a

Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата и Историяческия факултет на Софийксия университет "Св. Климент Охридски" представиха 38-ия документален сборник от поредицата "Из архивите на Държавна сигурност". В него се проследява дейността на ДС преди, по време и след  9-ия Световен младежки фестивал от 1968 година, позовавайки се на архивни документи.

През 1968 година аз самата бях част от този младежки фестивал, обясни в интервю за предаването ни "Хоризонт до обед" Екатерина Бончева - член на Комисията по досиетата и журналист във вестниците "АБВ" и "Демокрация", както и водещ на политическото предаване "Студио България" в радио "Свободна Европа", в Радио "Нова Европа" и телевизия "Европа", както и съавтор на сборника "Българският ГУЛАГ":

Тогава ни взеха част от ваканцията, но аз лично нямам някакви тежки спомени от тогава - просто отивахме на стадиона, развявахме знаменца и изписвахме "За мир, дружба и солидарност", какъвто беше лозунгът на откриването. И сега, когато виждам за какво фактически е ставало дума, виждам как ние просто сме били една фасада, зад която се случва едно задколисие..

СнимкаБончева обясни, че в абсолютно всички делегации, било то български или чуждестраснни, е имало внедрени агенти или доверени лица:
Това, което се е случило в действителност на този фестивал, който трябва да е място за контакти между млади хора, е било да се ограничи до минимум този контакт,а да се осъществи контрол.

Моделът на този фестивал, както и финансирането му, са идвали от Съветския съюз чрез комплицирани, финансови начини, уточни журтналистът.   

Цялото интервю, както и какво предупреждение отправя ЦК на БКП и Окръжният комитет на Консумола към Националния фестивален щаб относно легендарната рок банда "Бийтълс", а също и подробности от репортажа на Спас Крайнин от представянето на сборника, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени