Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата "Вдъхновяващи истории на успели българи"

Снимка: bg.wikipedia.org

Днес е премиерата на книгата "Вдъхновяващи истории на успели българи".
В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" един от инициаторите на книгата Иван Белчев, който е уеб дизайнер в Мюнхен, заяви:

Преди три години реших да направя едно онлайн списание за българите по света, защото за тях се говори много малко. Образът на българите, които живеят в чужбина, е повече негативен, отколкото всъщност е. Аз живея от близо седем години в Мюнхен, Германия. Заобиколен съм от успели българи, които срещам по различни инициативи като българско училище, където ходя със сина ми, на народни танци. Те са хора, които се наслаждават на живота и умеят много неща. В продължение на три години с екип от 15 автори събирахме историите на българи от цял свят, които по някакъв начин имат какво да кажат, имат интересни истории. Три години по-късно събрахме 50 от най-добрите интервюта от общо 200 в една книга. Тази вечер в Софтуерния университет в София ще бъде представянето на книгата.

Белчев разкри кои истории от книгата би откроил:

От всичките 50 истории в книгата бих се спрял на три. Това са историите на музикантката Ирина Чиркова, която живее от много години в САЩ и е свирила със Селин Дион, Полина Румевска, която със своите умения във везбарското изкуство съживява 100-годишни български тъкани и ги превръща в национални носии, както и на Росен Славов от Бургас, който се опитва да направи едно съвременно читалище.

Цялото интервю с Иван Белчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна