Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Касчиев: ВиК секторът у нас е в тежко състояние след дълги години без реални инвестиции и адекватни мерки за управление на активите

Експертът обясни, че потребителите имат основания за сериозни претенции към местната власт в Твърдица, където водата поскъпва повече от два пъти, но потвърди, че няма как да не се приложат законовите изисквания за единни цени на водата

Снимка: БТА
Тази седмица повишението на цената на водата разбуни духовете в Сливенска област. От 1 октомври, съгласно промените в Закона за водите, се налага  единна цена на принципа на солидарността и в област Сливен - там, където досега са плащали по 70-80 ст. за кубик, вече ще плащат по 2 лева, за да не плащат в някои общини по 4-5 лева за кубик питейна вода.

В село Сотиря излязоха на протест срещу новата цена, която е по-висока със 167%, като се заканиха от декември да спрат плащанията към ВиК.  В шест селища в община Твърдица цената на питейната вода скача  с 250%. Мненията на хората в Твърдица, както и отговор на въпроса защо ръководството на общината не е дало становище по бизнес плана на ВиК -Сливен и не е взело участие в Общото събрание и общественото обсъждане по проблема, потърси кореспондентът на БНР в региона Стоян Радев.


Кметът Атанас Атанасов потвърди, че ръководството на община Твърдица не е участвало с мнение "за" или "против" новите цени:
По необясними за нас причини, признавам си честно - забравили сме. Нямам обяснение защо не е присъствал наш представител там - на заседанието, когато се е коментирала цената. Но ВиК-Сливен е търговско дружество, община Твърдица е акционер с 3,8% . Лошото е, че наистина не е имало човек, но, ако бяхме там, смятате ли, че ние имаме механизъм, по който да въздействаме и да спрем това решение... Просто там ходим заради кворума, защото не можем да влияем върху общите решения.... Проблемът за мен е, че през последните 10 години ВиК-Сливен не е променяло цената на водата - не е актуализирана, каза Атанасов.  Според кмета вдигането на цените не е оправдано, защото загубите на вода по мрежата са 85%, а голяма част от ромските фамилии в махалите не плащат . Той коментира още, че ВиК Сливен не е направило вложения, а иска висока цена.


Управителят на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев коментира, че в бизнес плана на дружеството има инвестиционни намерения, които ще бъдат финансирани, като се заделят средства от новата цена:

Мога да кажа, че е подбран наистина вариантът, в който ние можем да използваме и да получваме средства от новата цена през новия регулаторен период, за да можем да осъществим, да изпълним в пълен обем тези програми, които имаме - досега те са страдали от липса на средства и не сме могли да изпълняваме това, което сме замислили, точно по тази причина - че дружеството работеше на ръба на възможностите си.

Темата коментира в ефира на "Хоризонт" и директорът на Дирекция "ВиК услуги" в  КЕВР Ивайло Касчиев, който подчерта, че: ВиК секторът в България е в много лошо и много тежко състояние, а причината е:

Дълги години липса на реални инвестиции и липса на адекватни мерки за експоатация и управление на тези активи.

Основата за това да гарантираме, че ще има наистина постигане на добро качество на услугата и ще има устойчивост в сектора е цената да отговаря на реалните разходи на ВиК оператора, допълни експертът, като припомни, че КЕВР отговаря не само за цените, но и за качеството на услугата:

Говорим за загуби на вода, аварии, качество на питейната вода, непрекъснатост на водоснабдяване, ниво на покритие с услугите по отвеждане и пречистване на отпадъчни води и т.н. Разбира се, дружествата трябва да се фокусират върху тези части от тяхната територия, които имат по-големи проблеми, така че да се постигне общо подобрение на услугата. Къде ще се инвестира е решение на местната асоциация по ВиК като собственик на активите и оператора, който познава тези активи и ги стопанисва и поддържа.

Процесът на реформи ще е продължителен, посочи още  Касчиев, като допълни, че положителни резултати трябва да има в края на петгодишния период. Екпертът призова и потребителите да подават сигнали, ако има проблеми при качеството на водоснабдяване. Той обясни, че на 17 от ВиК дружествата, които обслужжват около 61% от потребителите,  бизнес-плановете са одобрени или са в процес на одобряване, а средното увеличение на цените за първата година е 15%, но има и изключения:

Двойно увеличение наистина се наблюдава в някои части, които са много малко, изолирани са, в които цената е била за доставяне по гравитачен способ и тя е била наистина много ниска - говирим за 1-2% от общия брой потребители. Но, за съжаление, увеличението за тези потребители наистина е много голямо и те действително не виждат отражението върху качеството на услугата. Силно се надявам, че ВиК операторите ще се фокусират върху тези територии, така че да постигнат едно подобрение на услугата там, защото, за съжаление, законът въведе изискването за единна цена и няма как да избягаме от него. 


По казуса "Твърдица" експертът обясни, че потребителите имат основания за сериозни претенции към местната власт, откъдето не са дали становище към бизнес-плана на ВиК-Сливен. 

Цялото интервю с Ивайло Касчиев, както и репортажа на Стоян Радев чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени