Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Културната дипломация - бъдещето на Eвропа

БНР Новини
Огнян Златев, Н.Пр. Душан Щраух, преводачката Мария Дункова, Н.Пр. Стефано Балди и преводачката Елза Хаджийскаи в студиото на предаването "Европейски паралели - за музея, за галерията"
Снимка: Божидар Любенов
В началото на годината – през месец май – Европейският съюз представи един от големите свои проекти, реализирани в областта на културата. В Брюксел отвори врати уникален музей - Дом на европейската история. Неговата постоянна експозиция е съставена от експонати, предоставени от повече от 300 музея от цяла Европа. Основната цел на музея е посетителите да проследят историческите събития и етапи от развитието на стария континент, допринесли за формирането на европейската култура и ценности…
И освен неоспоримите ползи от създаването на тази институция, сам по себе си този музей е и забележителен символ. От една страна утвърждава значението на културното наследство, като естествена първооснова и фундамент за стимулиране на развитието на мултикултурната комуникация. Както и насочва вниманието към атрактивния и елегантен подход за въздействие върху обществените процеси, станал популярен през последните години като „културна дипломация“….
Дошло ли е времето за задълбочен европейски дебат за ролята на културата, не само за опазване на националната идентичност, но и като важен елемент от външната политика на страните членки на Европейския съюз, както и на самата Обединена Европа пред света? Ще успее ли културната дипломация да допринесе за оптимистичното бъдеще на една жизнена и стабилна Европа? За това разговаряме с гостите в това предаване - Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас - Н.Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия, и Н.Пр. Душан Щраух, извънреден и пълномощен посланик на Чешката република.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени