Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е информирал палестинския президент Абас за намерението си да премести американското посолство в Израел

ЕС предупреди за "сериозни последствия"

| обновено на 05.12.17 в 18:36
Снимка: bg-patriarshia.bg

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е информирал палестинския президент Махмуд Абас за намерението си да премести американското посолство в Израел в Ерусалим. Абас е предупредил Тръмп, че този ход ще има "опасни последици". 
Тръмп ще разговаря днес по телефона и с йорданския крал Абдула Втори, израелския министър-председател Бенямин Нетаняху
Високопоставени американски представители твърдят, че има голяма вероятност Тръмп едностранно да признае Ерусалим за столица на Израел по време на реч утре. 

По-рано днес палестински лидери предупредиха САЩ, че евентуално признаване на Ерусалим за столица на Израел би подронила усилията на Тръмп за постигане на мирна сделка между израелци и палестинци. 

Турция заплаши да прекъсне дипломатическите си отношения със САЩ и Израел, ако Вашингтон признае Ерусалим за столица на еврейската държава. Това обяви президентът Реджеп Ердоган, според когото статутът на Ерусалим е "червена линия" за мюсюлманите.

Г-н Тръмп - Ерусалим е червена линия за мюсюлманите. Може да се стигне и до скъсване на дипломатическите ни отношения с Израел.

На решението за преместване на американското посолство в Ерусалим се противопосави и премиерът на Ирак Хайдер Абади

По-рано говорител на Белия дом обяви, че президентът Доналд Тръмп засега отлага преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, но по думите му, решение ще бъде взето в близките дни. Преместване на посолството може да бъде тълкувано като формално признаване на Ерусалим за столица на Израел от Вашингтон. Арабската лига предупреди, че това би насърчило фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци.

Ако САЩ признаят обединения Ерусалим за столица на Израелската държава, това ще е краят на всички опити за мирно споразумение, заяви Набил Шаат, бивш палестински външен министър и настоящ съветник на президента Махмуд АбасНяма историческо споразумение, което да започне с разрушаването на същността на споразумението, а именно споразумение за две държави, заяви Набил Шаат.

Темата коментира и израелското правителство. Ерусалим е еврейска столица в продължение на три хиляди години и никога няма да бъде столица на никой друг, заяви министърът на образованието Нафтали Бенет, като допълни: 
Очакваме от президента Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство в нашата столица. Редно е да имаме такива очаквания към нашия най-голям и най-добър приятел.

Ако САЩ признаят Ерусалим за столица на Израел, може да има сериозни последствия, предупреди ЕС. Съюзът подкрепя решението на конфликта с установяването на две държави, припомня Франс прес.


Фокусът трябва да остане върху усилията за подновяване на мирния процес и избягване на всякакви действия, които могат да подкопаят подобни опити, написа в официално изявление върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини
Чрез преговори трябва да се намери начин за решение на статуса на Ерусалим като бъдеща столица на две държави, за да се изпълни желанието на двете страни.
Тя добави, че външните министри на 28-те ще осъдят задно въпроса с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Брюксел следващия понеделник. Ще последва и подобна среща с палестинския президент Махмуд Абас в началото на следващат година. 

Представители на Арабската лига се събраха днес да обсъдят въпроса. Ръководителят на организацията Ахмед Абул Гейт предупреди:
Проведохме тази среща днес, за да изпратим ясно послание към американската администрация, че подобна опасна стъпка - преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, ще има последствия в целия регион. 

В началото на лятото американският Сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 закон за преместването на посолството на САЩ в Ерусалим. Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците. В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп посочил, че е време да удовлетвори молбата на Израел.

Срещу преместването на дипломатическата мисия на САЩ се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, които смятат, че такъв ход може да застраши американските дипломати и военни в Близкия Изток и в държави с преобладаващо мюсюлманско население.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна