Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Доналд Тръмп каза „да“ на статуквото

Нина Спасова
Снимка: личен архив

Тръмп каза „да“ на статуквото. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ арабистът Нина Спасова.

Той призна статуквото, защото от 80-а година Израел едностранно определи Ерусалим за своя столица. Там се намира цялата администрация на страната. Там е и официалната резиденция на премиера и всички гости на държавата Израел отиват в Ерусалим. Този факт обаче не е признат от международната общност, освен от 13 страни от Латинска Америка, Африка. Оказа се, че сред тях е и Холандия. Сега Тръмп едностранно налага една позиция по този ключов въпрос, стоящ в основата на израело-палестинския проблем от съществуването през 1948 година, обясни Спасова.


Според арабистът, едностранният акт на обявяване на Ерусалим за столица на Израел няма да помогне на израело-палестинските мирни преговори, защото до този момент всички реакции в района са много негативни. Тя обаче беше категорична, че е необходимо да бъдат направени компромиси и от страна на Израел, и от страна на Палестина:

Определено трябва да има компромиси и от двете страни. Израел трябва по някакъв начин да направи териториални отстъпки. Първо трябва да спре застрояването на тези израелски селища в палестинските територии. Би трябвало да направи териториални отстъпки. В същото време палестинците би трябвало пък да направят отстъпки и да се примирят с реалността и така съществуващите реални възможности за една такава тяхна държава, която наистина е много различна и много по-малка от определената им преди 60 години.

Според Спасова е възможно да се стигне и до ескалация на напрежението в района: В палестинските територии започнаха демонстрации. Говори се, че те ще ескалират, говори се за прекратяване на всякакво сътрудничество между палестинците и Израел по отношение на сигурността. За съжаление реалността е по-скоро на ескалация на напрежението, отколкото на успокояване на района. В същото време израелските сили на реда обявиха, че няма да допуснат ескалация на напрежението.

Цялото интервю на Георги Марков с Нина Спасова чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна