Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Признаването на Йерусалим ще бъде страшно оръжие в ръцете на екстремистките организации в региона

Николай Младенов: Много скоро може да има нов конфликт, който да бъде разрушителен за региона

Президентът Доналд Тръмп нямаше абсолютно никакво оправдание да вземе такова решение. Единственото желание на Тръмп е да угоди на неговите избиратели и да изпълни обещанията си от предизборната кампания. Това заяви журналистът Мохамед Халаф в интервю за предаването "12+3“.

САЩ няма да спечели нищо от това решение, каза още Халаф и добави: Всички държави в региона в момента нямат ресурси да се противопоставят на такова решение. А в същото време това решение подкопава проекта за двете държави, което осигурява създаването на палестинска държава.

Според експерта, статутът на Йерусалим няма да бъде променен. Той обаче изрази опасенията си, че признаването на  Йерусалим за столица на Израел ще бъде използвано от екстремистките организации в региона: Това ще бъде страшно оръжие в ръцете на екстремистки организации, на Иран, които ще използват това, за да създадат ситуации на хаос в различни арабски държави. Този регион няма нужда от допълнително напрежение, защото всеки момент ще избухне една война между „Хизбулла“ и Израел. Очакваме пролетта да има дестабилизация, а може би и война в региона между Израел и „Хизбулла“, и „Хамас“. Това, което се опитва да направи Тръмп не е повече от създаване на нова реалност и нови условия за водене на преговори между палестинци и израелци. Това, което ще направи Махмуд Абас, ще бъде по-радикално от „Хамас“ и джихад, защото той ще загуби подкрепата на собствения си народ и на арабските държави.

Кореспондентът на БНР в Израел Феня Декало се срещна със специалния Снимкакоординатор на ООН за Близкия Изток и бивш министър на външните работи Николай Младенов:

Положението в Газа е много напрегнато. Първо заради хуманитарната криза, която се влоши особено през последните няколко месеца, след като палестинската власт предприе мерки за затягане на санкциите срещу „Хамас“. Това доведе до допълнителен спад на електричеството. В момента хората там живеят с до 4 часа електричество на ден. Това води до пълно спиране на всички системи за рециклиране на водата, болниците са в окаяно положение. Второ, има опити, които в момента се водят от екипа за постигане на споразумение между Рамала и Газа, които да позволят тези мерки да бъдат премахнати и да се постигне съгласие между различните фракции да върнат Газа под контрола на легитимната палестинска власт. За съжаление, през последните дни преговорите не вървят особено добре в тази насока. Притеснението на всички ни е, че много скоро може да има нов конфликт, който да бъде разрушителен за всички страни.

Цялото интервю с Мохамед Халаф и интервюто с Николай Младенов чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна