Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН се среща на извънредно заседание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След едностранното признаване от Съединените щати на Ерусалим за столица на Израел, днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света.

Съветът за сигурност се среща на извънредно заседание. ООН настоява, че разногласията за статута на Ерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците.

В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който по думите на заместник-говорителя на ООН е „водещият експерт на място.“ Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация.

В същото време от Вашингтон настояват, че няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за пътуване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, цитиран от АП, заяви, че няма да се срещне с Пенс. Лицето е призовало лидери на арабски държави да направят същото. От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде „непродуктивно.“

Администрацията на президента отговаря на критиките с уверението, че Тръмп е на прав път. Държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че прокламацията е просто отражение на реалността. Тилърсън допълни, че САЩ биха застанали зад решението, което включва две държави, „ако това е желанието на двете страни“ в конфликта. Той каза още, че окончателният статут на Ерусалим трябва да се определи от израелците и палестинците.

Породилото се напрежение накара американските институции в региона да бъдат нащрек. Според Ройтерс, Държавният департамент е изпратил опорни точки за говорене за служителите в посолството в Тел Авив. В документа се посочва, че макар и да е нормално публично да се приветства решението на президента, препоръките са за въздържани коментари, докато се оцени как постъпката ще повлияе на американските сгради и персонал в чужбина. Към момента американското външно министерство е ограничило пътуването на държавни служители в Ерусалим и Западния бряг и предупреждава гражданите да избягват места с много хора.

Израелската армия съобщи тази нощ, че е ударила две позиции в Газа. Преди това ракети бяха изстреляни от Газа, след вълна от гняв в палестинските територии.

От Министерството на външните работи и посолството ни в Тел Авив препоръчват да се избягват пътувания до Ерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии. Предупреждението идва заради очаквани демонстрации.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна