Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Макрон ще си сътрудничат тясно за Ерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган и френският държавен глава Еманюел Макрон след телефонен разговор са постигнали съгласие за тясно сътрудничество по въпроса за Ерусалим.

Двамата лидери са окачествили хода на американския държавен глава като тревожен за региона и ще продължат усилията си да убедят Съединените щати да преразгледат решението си.

Турският президент проведе разговори по същата тема и с президентите на Азербайджан, Казахстан и Ливан. Според него мир и стабилност в Близкия изток могат да бъдат постигнати само чрез създаване на суверенна и независима палестинска държава в границите отпреди войната от 1967 г. и с със столица Източен Ерусалим.

На форум в Истанбул Ердоган посочи, че Израел е държава окупатор и нападенията му срещу цивилни пораждат терор. Той допълни, че решението на Вашингтон да премести посолството си противоречи на международното право. Задача на световните лидери е изграждане на мир, а не създаване на конфликти, заяви Ердоган.

По-рано турският лидер обсъди ситуацията с лидерите на 8 мюсюлмански страни, както и с папа Франциск и с руския президент Владимир Путин. Руският държавен глава пристига на 11 декември в Турция за разговори, посветени на ситуацията около Ерусалим и Сирия. Два дни по-късно в Истанбул по въпроса ще се проведе извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество.

Междувременно турското външно министерство оповести, че е натъжено и загрижено заради смъртта на 4 палестински цивилни и раняването на стотици други, както и че силно осъжда непропорционалното използване на сила от Израел срещу цивилни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна