Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижаване на петролните цени след сигнали за увеличаване на добивите в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на черното злато бележат слабо понижение по време на търговията в понеделник, тъй като нарастването на активните петролни сондажи в САЩ за трета поредна седмица е сигнал за по-нататъшно увеличаване на американските добиви, което да се противопостави на договореното от ОПЕК и от страни като Русия ограничаване на производството.

В петък фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 1,2% към 57,36 долара за барел, а тези на петрола сорт брент - с 0,5% към 63,40 долара за барел главно в резултати на данни, показващи повишаване на петролния импорт от страна на Китай. Компанията за петролни услуги Baker Hughes обаче отчете поредно увеличаване на броя на действащите американски петролни сондажи през седмицата до 8-и декември до 751 от 749 броя седмица по-рано. Това представлява увеличаване на тяхната бройка за трета поредна седмица и най-голям брой на активни сондажи от септември насам.

Днес януарските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 0,3% към 57,10 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през февруари 2018-а се понижават с 0,1% към 63,20 долара за барел.

Според редица анализатори, увеличаването на работещите нефтени сондажи и неотдавнашното поскъпване на петрола почти неизбежно ще доведе до солидно повишаване на добивите в САЩ през следващата година. Междувременно банката Goldman Sachs прогнозира, че петролното производство извън ОПЕК ще нарасне с 550 хил. барела на ден през последното тримесечие на настоящата година, главно поради дългоочакваният здрав подем на шистовите добиви в САЩ, който се ускори през септември. Редовни данни на Енергийната информационна администрация (EIA) показаха, че през седмицата до 1-ви декември американското петролното производство достигна рекордните 9,71 млн. барела на ден.

Притесненията, че нарастващите добиви в САЩ ще компенсират част от договореното поредно удължаване на споразумението за съкращаване на производството в ОПЕК и в други водещи производители като Русия до края на 2018-а година, вероятно ще продължават да ограничават поскъпването на черното злато.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна