Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Париж и Пакистан имаше днес срещу решението на Тръмп за Ерусалим

Снимка: БТА

Протести в Пакистан и Париж имаше днес срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщава Асошиейтед прес.

Според демонстрантите в Париж то е в разрез с резолюциите на ООН и отрича съществуването на палестински народ:

Много сме ядосани, както, мисля, и останалият свят, заради решението на Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел и да забрави напълно палестинците, техните права и съществуване. Това не е справедливо, това е абсурдно и е против всички резолюции на ООН. То показва всякаква липса на уважение към правата на палестинския народ и неговото съществуване. Заради това ние тук днес казваме "не" на това решение. Не приемаме, че Ерусалим трябва да е столица на Израел, заяви Абер Хамад, член на палестинска организация в Париж.

Хиляди протестираха и в два големи града в Пакистан. Лидер на религиозна политическа партия призова за прекъсване на дипломатическите връзки със САЩ:

Настояваме изцяло да се прекъснат дипломатическите връзки със САЩ, докато те не се съгласят да оттегли решението си. Техните дипломати трябва да бъдат експулсирани. Трябва да се наложи забрана за продажба на американски продукти по магазините ни. Трябва да го направим, защото освобождението на Ерусалим е въпрос на живот и смърт за мюсюлманите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени