Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ блокираха резолюция на ООН срещу признаването на Ерусалим за израелска столица

Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция на ООН, обявяваща за невалидни всякакви едностранни действия, предопределящи статута на Ерусалим.

Всички останали 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха единодушно за резолюцията, която на практика щеше да отмени решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Американският посланик в световната организация Ники Хейли обясни, че по този начин Вашингтон защитава "суверенното" си решение да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Хейли определи като "обида" твърденията, че страната ѝ вреди на израелско-палестинския мирен процес.

„Това, на което станахме свидетели днес в Съвета за сигурност, е обида, която няма да бъде забравена. То е още един пример затова как Обединените нации влияят по-скоро зле, отколкото добре, на израелско-палестинския конфликт“, заяви Хейли.

Останалите 14 страни от Съвета за сигурност гласуваха за проекторезолюцията. Палестинците определиха американското вето като „неприемливо“, а израелският премиер Бенамин Нетаняху изрази благодарност към американския представител в ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна