Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон: Франция ще признае палестинската държава в подходящия момент, а не под натиск

Снимка: БТА

САЩ са се самоизолирали в израело-палестинския конфликт с едностранното признаване на Ерусалим за израелска столица - подчерта френският президент Еманюел Макрон, който днес прие палестинския ръководител Махмуд Аббас. Същевременно Макрон изключи подобен едностранен жест към Палестина от страна на Франция.

Франция ще признае палестинската държава в подходящия момент, а не под натиск, заяви френският президент на пресконференция след разговора си с палестинския ръководител.


Макрон определи като неефикасно евентуално едностранно признаване на Палестина, защото би било реакция на американското решение за признаване на Ерусалим за израелска столица, което е всяло смут в региона. Така бих повторил същата грешка, обясни президентът.

Според Макрон тази позиция се вписва в традицията на френската политика, ангажирана едновременно за признаването на две пълноценни държави и за мира и сигурността в Близкия изток.
Не може да има решение без споразумение между двете страни
,  наблегна Макрон, който планира догодина да посети Израел и палестинските територии.

От своя страна Махмуд Аббас заяви, че няма да приеме никакъв мирен план на САЩ, които според него са се дискредитирали. След решението на Тръмп САЩ вече не са почтен посредник в мирния процес, смята Аббас, който настоя същевременно за по-активна роля на ЕС, подчертавайки специално, че разчита на Франция.   

Макрон прие палестинския ръководител две седмици след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, когото прикани към по-смели действия за излизане от кризата, на фона на полемиката около американската позиция.

Франция иска да разговаря с двете страни, които не можем да заместим, за да изградим мира, заяви тези дни френският президент. Предпазливата позиция на Париж е тълкувана като изчакване на мирния план на САЩ, който да последва обявеното решение на президента Доналд Тръмп за Ерусалим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!