Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протест и контрапротест по казуса за парк "Пирин" и лифта над Банско

Доц. Тодорка Тончева: Трябва да се намери пресечната точка между чистота на нашата природа и ползите, които можем да извлечем от нея

| обновено на 04.01.18 в 07:45
Снимка: БГНЕС
Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка. Акцията се организира във Фейсбук под наслова "Спасете Пирин! Спасете България!". 

Протестното шествие в защита на парка ще започне в София в 18.30 ч. от кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий". В редица градове на страната по същото време солидарно ще се проведат подобни акции.


Исканията на протестиращите са отхвърляне на решението на правителството за промяна в Плана за управление на парк "Пирин" и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Основните им притеснения са свързани с това, че, според тях, решението отваря за строителство 48% от територията на парка и дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.


Преди ден в жива връзка чрез Фейсбук министър Димов отговори на въпроси на граждани и заяви, че няма са се строят хотели и спа съоръжения, а само спортна инфраструктура, и че извън това с промяната в плана се дава възможност да се правят водохващания за питейни нужди.


Екоактивисти и граждани излизат на протести в защита на Пирин не само в София, но и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Снимка
Същевременно от Сдружение "Бъдеще за община Банско" също организират протест. В 18.30 ч., на разклона на Симитли, ще излязат поддръжниците на идеята за изграждане на втори лифт, те заплашват да затворят международния път Е 79.

В личния си фейсбук профил кметът на Банско Георги Икономов призовава съмишлениците си: Да изразим нашия протест срещу зелената мафия.

Трябва да се намери пресечната точка между чистота и девствеността на нашата природа и съответно ползите, които можем да извлечем от нея. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" доц. Тодорка Тончева, ръководител катедра "Икономика на туризма" в УНСС:

Действително не е честно да разполагаме с такива природни ресурси, с такъв капацитет и в същото време нещата да не вървят в туризма. Балансът би могъл да се постигне в стриктното спазване на всички екологични закони и норми. В Банско в момента леглова база има предостатъчно, но е факт е, че с часове отседналите в Банско туристи чакат на ски влековете.

Цялото интервю с доц. Тодорка Тончева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна