Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софтуерно приложение, създадено от българи, помага на хората с далтонизъм да видят света през монитора с повече цветове

IRIS е софтуер, който прави мониторите по-щадящи за очите

Снимка: личен архив

Младият програмист Даниел Георгиев, който е автор на две софтуерни приложения, променящи ежедневието на хората с проблеми със зрението, гостува в ефира на "Хоризонт", където представи детайли за продуктите, наречени IRIS и Vision.

 Първият - IRIS, Георгиев създава съвсем сам, още когато е на 19 години, а за Vision работил с още двама съмишленици:


IRIS  е софтуер, който прави мониторите малко по-полезни за очите - намалява синята светлина, премахва фликъра и много други неща, подпомагащи за четивността на шрифтовете и така нататък. Направих го, защото лично аз сложих очила, когато бях на 19 години  - работех като програмист, много ме боляха очите и така.

Vision започна малко като на шега, разработихме го с двама мои приятели и колеги и помага на далтонистите да виждат повече цветове, разказа още Даниел Георгиев. Той обясни, че приложението се настройва индивидуално и помага на тези, които не различават добре червените и зелените оттенъци, когато застанат пред компютър с инсталиран Vision, на монитора да виждат по-добре цветовете, които се променят в реално време:

Виждат по-добре контрастите на проблемните им зони. Той е индивидуален и трябва да се настрои -  тест за далтонизъм се минава и след това тестът ти казва как да си настроиш програмата, за да ти е оптимално на теб.  Това става лесно и всеки може да го направи сам с един супер кратък тест, който те пита само: Виждаш ли  или не виждаш и става за по-малко от минута.


IRIS вече е много популярен в цял свят и има повече от 2 милиона потребители в над 180 държави  - най-много в САЩ и в България. Vision, който е по-специализиран софтуер, се разпространява предимно в институции, главно училища, като в България продуктът се предоставя безплатно. Всеки български потребител може да го получи безплатно, ако се свърже с авторите чрез страницата им в интернет. Представихме Vision в Европейския парламент преди един месец и се надяваме сега в другите страни от Европейския съюз да започнем да го продавамеразказа още Даниел Георгиев. Повече подробности чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна