Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиесата "Палачи" - гледна точка към битието на пенсионирания палач

Снимка: http://sofiatheatre.eu

Като почерк, като интерес, пиесата "Палачи" се нарежда до другите творби на Мартин Макдона, но сюжетът му е една идея по-достъпен. Това каза в интервю за предаването "12+3" режисьорът Стоян Радев:

Смятам пиесата за доста по-отворена към публиката. Не толкова закодирана, не толкова, както той сам нарича "метатекст" някои от неговите сценарии. Тук като че ли нещата се говорят малко по-откровено, малко по-направо.

Пиесата е в афиша на театър "София". В "Палачи" драматургът разобличава и разкрива тайните на човешкото сърце, като го прави със смях, допълни Радев и определи сюжета като доста екстравагантен - става дума за това какво се случва с палача, който излиза в пенсия и как това се отразява на живота му:

Той отвежда действието в едно малко градче в Северна Англия. Той обича това, и в този смисъл аз казвам, че в него има някаква Чехова страна. Обича да се посвети на някаква малка общност там някъде, в провинцията.

Ние сме свикнали да разговаряме за неща, които не познаваме така, сякаш ги познаваме. Социалните медии особено отвориха една врата, в която всеки може да се изказва по всички теми, да осъжда, да има мнение. Това, което Макдона в случая ни предлага, е да се запознаем с живота на едни герои, с техните мотиви, с техните аргументи, с това, което те смятат за ценно и през учудване, ако щете, да започнем да размишляваме, да възприемем тяхната гледна точка.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна