Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен икономически форум: Експерти прогнозират усилване на рисковете през 2018 година

Клаус Шваб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът навлиза в критичен период на по-интензивни рискове през настоящата година, посочва Световният икономически форум (СИФ) в своя доклад "Глобални рискове за 2018 година", публикуван в сряда.

Според годишния доклад на СИФ, структурният и взаимосвързан характер на рисковете през 2018-а година заплашва самата система на която се основават обществените, икономическите и международните отношения.

Проучването за глобалните рискове показва, че експертите се подготвят за още един период на повишен риск. Те цитират опасността от влошаване на геополитическия пейзаж като причина за малко по-песимистичните перспективи за 2018-а година.

Сред 30-те глобални рискове, на които експертите бяха помолени да определят приоритет по отношение на тяхната вероятност и въздействие, на едно от челните места са включени пет екологични рискове, свързани с екстремното време: загубата на биологично разнообразие и колапса на екосистемите; големите природни бедствия; причинените от човека екологични бедствия, както и неуспехът за смекчаване на последиците от изменението на климата и необходимостта от адаптиране.

Според последния доклад на Световния икономически форум, екстремните метеорологични явления се разглеждат като най-съществен риск пред световната икономика. Участвалите в проучването близо 1000 експерти виждат рискове и в други три важни области - пробив в киберсигурността, икономически затруднения и геополитическо напрежение.

Разширяването на икономическото възстановяване ни предоставя възможност, която не можем да си позволим да пропуснем, за да се справим с евентуалните проблеми, които биха позволили отслабване на световните институции, обществата и околната среда, посочи Клаус Шваб, който е основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум.

Поредната годишна среща на Световния икономически форум ще се проведе отново в Давос, Швейцария между 23-ти и 26-и януари, като участие ще вземат редица световни лидери, включително президентите на САЩ и на Франция - Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания, Канада и Италия - Тереза Мей, Джъстин Трюдо и Паоло Джентилони, както и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна