Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка повиши основната си лихва с четвърт процент до 1,25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 1,25%, отчитайки солидните данни за заетостта и повишаващата се инфлация. Банката обаче сигнализира за постепенен и предпазлив подход към по-нататъшното увеличаване на лихвените ставки, предупреждавайки за наличието на несигурност, свързана с бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико (NAFTA), което вероятно ще отрази негативно върху икономическия растеж.

Днешното повишаване на лихвената ставка беше напълно очакваното от финансовите пазари, след като безработицата в Канада се понижи до историческо дъно от 5,7%, а годишната инфлация в страната нарасна над целевото ниво на централната банка от 2 на сто.

Неотдавнашните икономически данни са силни, инфлацията е близо до целевото ниво, а икономиката вече работи със своя нормален капацитет, се посочва в изявление на Канадската централна банка. Въпреки всички това, несигурността около бъдещето на NAFTA хвърля сянка върху икономическите перспективи, предупреди банката.

От друга страна, основните икономически фундаменти в Канада и в чужбина се засилват и са предпоставка за подем на бизнес инвестициите и на износа, допълни централната банка, но отново подчерта, че несигурността около търговската политика в Северна Америка вероятно ще забави техния растеж.

Според нея несигурността около търговската политика на САЩ и предприетата данъчна реформа от администрацията на Белия Дом се очакват да отнемат около 2,5% от бизнес инвестициите в Канада през следващите две години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна