Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тилърсън: САЩ остават в Сирия, за да помогнат и за свалянето на Асад

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че американските военни ще останат в Сирия не само да се борят с джихадистите, но и срещу властта на Башар ал Асад и неговия съюзник Иран. В реч в Станфордския университет Тилърсън каза, че мисията на военните е да попречат за завръщането на "Ислямска държава". Според него обаче разполагането на американските сили е насочено и към създаване на достатъчно стабилност за сирийците, така че те да могат да свалят Асад от власт и да премахнат иранското влияние:

Нека бъдем ясни, Съединените щати ще запазят военното си присъствие в Сирия, насочени към това да не се възроди "Ислямска държава". Нашата военна мисия ще продължи да бъде на основата на определени условия. Не можем да направим същите грешки като през 2011 година, когато нашето преждевременно изтегляне от Ирак позволи да "Ал Кайда" да оцелее и да се превърне в "Ислямска държава".

Държавният секретар изтъкна, че санкциите срещу Северна Корея са започнали да действат. Според него натискът в крайна сметка ще доведе Пхенян до масата за преговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна