Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шалом" ще отбележи 75-годишнината от спасяването на българските евреи с поредица от събития

Александър Оскар
Снимка: БГНЕС

С поредица от събития  в страната през тази година организацията на евреите в България "Шалом" ще отбележи 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Председателят на "Шалом" Александър Оскар заяви:

През тази една година, ние ще положим усилия историите на тези хора, които са жертвали собственото си благополучие, рискували са живота си, за да спасят своите приятели от еврейски произход, да не бъдат забравени. Това са истории на личности, на организации и ние ще направим необходимото, така че те да получат своето признание.

Програмата за припомняне подвига на българите, спасили евреи по време на Холокоста, ще започне на 26 януари  в Министерството на външните работи, където ще бъде представена  изложба на израелското външно министерство, посветена на дипломати от различни страни, спасявали евреи по време на Холокоста.

От "Шалом" организират още международна конференция в София против словото на омразата, срещи на ученици с оцелели от Холокоста,  концерт с произведения  на български композитори от еврейски произход , възпоменателни церемонии, откриване на паметни плочи. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!