Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската църква "Сурп Кеворк" в Пловдив пази оцелели реликви

Снимка: БГНЕС

В криптата на арменската църква "Сурп Кеворк" в Пловдив се съхраняват ценни реликви, пренесени през 1920 година с пристигането на голяма група арменци, които се установяват в града. Преминавайки през ужаса на гоненията, за търсещите убежище е било важно да съхранят паметта, разказват днес потомците им. В Пловдив, където от векове вече е съществувала арменска общност, изградила църква през 1828 година и създала свое училище,  те намират своя нов дом. За да стане тази история по-достъпна, а църковното средище на арменците - по-посещавано от туристите, църковното настоятелство има амбицията реликвите да бъдат изложени в по-голям музей.

Пред "Хоризонт" директорът на Армеския културно-информационен център д-р Ахавни Кеворкян разказа, че в началото на новото хилядолетие млад свещеник, служил в църквата, решава да отвори металните сандъци и прашни шкафове, от които излизат църковна утвар, потири, стари книги и нагръдни кръстове. 13 са били сандъците, спасени от арменските преселници след гоненията в Османската империя. Съкровищата в Арменската църква са от региона на Мраморно море, където градовете Малгара, Текирдаа и Чорлу са били с преобладаващо арминско население, което е имало и доста храмове, уточни д-р Кеворкян. 

Към днешна дата всичко вече е каталогизирано. Замисълът за експозиционна зала, по-голяма и по-удобна за посетителите, където да бъдат изложени реликвите, е още в начален етап. В началото на годината от общинската администация обявиха и идеята стълбището, което свързва улица „Четвърти януари“ с Арменската църква „Сурп Кеворк“ да бъде удължено и да стига до върха на Небет тепе. Реализацията на проекта подлежи на още дискусии, защото става въпрос за частни имоти. Иначе се предвижда изграждането на подхода ще се финансира от Община Пловдив, като освен стълби се планират и две тераси за наблюдение.
Още по темата ще научите от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна