Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският дефицит на САЩ през първата година от управлението на Тръмп скочи до 9-годишен връх от 566 млрд. долара

През декември международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги надхвърли 53 млрд. долара, като в рамките на първата година от президентството на Доналд Тръмп дефицитът достигна най-голям размер от 2008-а година насам, показват данни на Департамента по търговия.

Само в рамките на декември американският търговски дефицит се разшири с 5,3% до 53,1 млрд. долара от 50,4 млрд. долара през предходния месец, достигайки най-голяма стойност от октомври 2008-а година насам.

Вносът нарасна с 2,5% до 256,5 млрд. долара, докато износът се повиши с 1,8% до 203,4 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че това представляват рекордни по обем нива както на импорта, така и на експорта на САЩ.

Разширяването на търговския дефицит през последните три месеца на 2017-а година попречи на икономиката на САЩ да отбележи растеж от и над 3% за трето поредно тримесечие. Брутният вътрешен продукт през периода октомври - декември се увеличи с 2,6%, тъй като по-високият търговски дефицит отне около 1,13 процентни пункта от растежа на американската икономика.

В рамките на цялата 2017-а година търговският дефицит на САЩ нарасна с цели 12,1% до 9-годишен връх от 566 млрд. долара в резултат на по-солиден ръст на вноса с 6,7% при повишаване на износа с 5,5% спрямо година по-рано.

Трябва да се има предвид, че големият търговски дисбаланс на САЩ през миналата година се дължи до голяма степен на рекордният дефицит с Китай, който през 2017-а година достигна 375,2 млрд. долара. Рекорден по размер дефицит беше отчетен и спрямо Мексико.

Днешните данни представляват истинско предизвикателство за първата година на управление на американския президент Доналд Тръмп. Той и администрацията на Белия дом си поставиха като основа цел намаляването на огромния търговски дефицит, но това е трудно постижимо, когато вътрешната икономика на САЩ отчита добър растеж, а апетитът на американските потребители за покупки на произведени в чужбина стоки е доста силен. Поскъпването на петрола през 2017-а година също допринесе за тази негативна тенденция, отразявайки се на по-големия по размер внос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна