Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Найденов: "Капиталът: XXI век" на Пикети представлява нова фундаментална политикономия


Преди пет години една книга, която не е нито интригуващ роман, нито документално четиво, разкриващо например световното политическо задкулисие, въпреки огромния си обем от близо 1 000 страници, неочаквано се превърна в световен бестселър.  Това е "Капиталът: XXI век" на Томас Пикети и както недвусмислено показва заглавието - е в полето на икономическата теория. 


Книгата на Пикети, която бързо беше преведена на много езици, очаквано се превърна в тема за коментари не само в икономическите, но и в средите на политиката и на социалните теоретици. Тя беше сравнена в статия на "Ню Йорк Таймс" с фундаменталните „Богатството на народите “ на Адам Смит и “Капиталът ” на Карл Маркс, смятани за двете най-съдържателни и най-влиятелни книги в областта на икономическата теория - политикономията и до днес. Това мнение за значимостта на "Капиталът: XXI век"  се споделя и от журналиста Валери Найденов, който представи в ефира на "Хоризонт" българското издание. Той коментира, че за изминалите пет години от първото й издание книгата не е загубила нищо от своята актуалност.  

И досега се смята за най-важната книга на 21-ви век, естествено, утре може да излезе нещо по-голямо и по-мащабно, но засега - това е. Жалко, че се забави толкова в България, каза Найденов:

Просто това е нова политикономия, бих казал, фундаментална политикономия, която напълно обръща преобладаващите в момента представи за растежа, за икономиката  -  за това какво причинява растежа, какво причинява неравенството. 

Аз не казвам, че това е някаква радикална новост, но бих казал, че тезата му е точно обратната на това, което можем да прочетем примерно от Хайек  (Фридрих Хайек - бел. ред.) или от австрийската школа и други и десни, които се наложиха и тя е, че, ако оставим пазара сам на себе си, той увеличава неравенството и нещо повече - връща обществото към един патримониален капитализъм и евентуално към феодализма.

И всичко това се доказва с може би най-богатата база статистически данни въобще, която досега е виждана. Пикети е част от един голям колектив. /.../ в който между другото има и една българка.... Те са събрали всички възможни статистики за национален доход, за натрупване на богатство, за имоти, за доходи, които съществуват в развитите държави през последните два века.  И в миналото този колектив имаше някакви спорове с тези, които твърдяха, че намаляването на данъците води до увеличаване на растежа  - доказаха, че това е фалшификация, включително имаше и фалшификация на данни -  сбъркани "Ексел" таблици и прочие, това бяха големи международни и скандали сред икономистите. Оказа се тъкмо обратното  - че колкото по-високи са данъците при дадени условия, това съвпада с много по-ускорен растеж.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна