Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социална платформа улеснява българските работници в Германия в ориентирането им на трудовия пазар

Снимка: БГНЕС

Специална платформа за съвети подпомага работещите в Германия българи и ги информира за правата им на местния трудов пазар. В предаването "Нещо повече" Иван Иванов, който е консултант в Асоциацията за въпросите на работниците мигранти в Германия, обясни каква е ползата за сънародниците ни: 

Работниците, които идват от България и Румъния, имат доста въпроси и проблеми. Това може да се дължи на факта, че България и Румъния по-късно са се присъединили към Европейския съюз. Работниците от България и Румъния по-късно са получили и равни права на достъп до работния пазар в Германия, следователно, не са имали толкова време да научат регламентите и да се напаснат към правилата в Германия. 

Подпомагаме всякакъв вид работници от Централна и Източна Европа, дори такива, които са уседнали тук от дълго време, но все пак срещат трудности с регламентите в Германия. Имаме специални проекти, насочени към специфични групи – четири-пет пъти в годината правим специални акции за сезонни работници. Обикаляме полята в региона, където се намира нашето бюро, раздаваме материали, информираме работниците какви са техните права.

Най-често българските работници в Германия се сблъскват с проблема със заплащането, тоест в Германия също има много фирми – работодатели "черни овце", които изобщо не спазват законите, изтъкна още Иван Иванов.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени