Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистите остават позитивно настроени относно перспективите пред икономиката на САЩ въпреки пазарните трусове

Водещите икономисти очакват, че американската икономика ще продължава да набира скорост, а Федералният резерв ще повиши краткосрочните лихвени проценти три или четири пъти до края на годината.

Последно проучване на "Уолстрийт Джърнъл" сред 63-ма водещи икономисти от бизнеса и академичните среди, проведено между 2-ри и 6-и февруари, показва, че се очаква осреднено нарастване на БВП на САЩ през 2018-а година с 2,8% след растеж от 2,5%, отчетен през последното тримесечие на предходната година. Участниците в анкетата смятат, че подкрепа за растеж ще окаже гласуваната в края на 2017-а година мащабна данъчна реформа. Те също така прогнозират, че нивото на безработицата ще падне под 4% до средата на годината от 4,1% през януари.

Анкетираните икономисти предполагат, че Федералният резерв ще повиши лихвените ставки с четвърт процентни пункта на заседанието на 20-и и 21-ви март и отново на заседанието на 12-и и 13-и юни.

Централната банка на САЩ вдигна за последното федералната фондова лихва до ниво между 1,25% и 1,50% през декември 2017-а година, като осредните очаквания на икономистите са за лихва от 2,21% в края на годината. Това е в съответствие с прогнозите на членовете на Фед за увеличаване на лихвените ставки с общо 0,75% през тази година, което означава лихва между 2,0% и 2,25% в края на 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че последното проучване на "Уолстрийт Джърнъл" беше проведено след силния доклад за състоянието на трудовия пазар в САЩ през януари и по време на период на труболенции на фондовите борси.

Въпреки сътресенията на пазарите на акции през последните няколко дни икономистите остават оптимисти за американската икономика и очакват, че Фед ще се придържа към плановете си за постепенно повишаване на лихвените проценти и при новия управител на Централната банка Джером Пауъл. Според тях шансовете за по-агресивно от очакваното повишение на лихвите надделяват над вероятността за по-сдържана затягаща парична политика.

Осреднената вероятност за икономическа рецесия в САЩ през следващите 12 месеца се оценява на 14% спрямо 13% при аналогичното проучване на "Уолстрийт Джърнъл" през януари. В същото време близо две трети от анкетираните икономисти виждат по-голям риск, че икономиката ще нарасне по-бързо, отколкото по-бавно от очакваното, което е още един знак за оптимизъм по отношение на растежните перспективи.

Близо 59% от участвалите в последната анкета преценяват, че акциите в САЩ са били надценени и не изглеждат изненадани от неотдавнашния ценови спад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна