Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексът Dow Jones падна с 1000 пункта на Уолстрийт

| обновено на 09.02.18 в 11:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За втори път тази седмица индексът Dow Jones падна с над 1000 пункта, или 4,1 процента, в търговията на Уолстрийт, продължавайки загубите, предаде Асошиейтед прес. Dow Jones сега е с 10 процента под рекордно високото ниво, което отбеляза пред две седмици. По-широкообхватният индекс S&P 500 падна със 100 пункта или 3,8 процента.

Тенденцията за увеличаване на доходността на американските държавни облигации продължи на Уолстрийт. Това отново доведе до масови разпродажби на акции от компаниите от индустриалния индекс Dow Jones, който въпреки поредния срив тази седмица остава на по-високо ниво от дъното, достигнато във вторник. Още при първия голям срив анализаторите отбелязаха, че колебанията ще продължат, а корекциите надолу са здравословни. Пазарът очаква повишаване на лихвите, което ще направи акциите на компаниите по-малко доходоносни. В същото време нуждата от дълг прави американските облигации по-скъпи, следователно по-доходоносни. И в Азия пазарите записаха загуби. В Европа движението също е надолу, но в умерени граници.

В четвъртък всички големи европейски борси претърпяха загуби. В Лондон спадът беше с 1,49 процента, а в Германия и Франция – с респективно 2,6 и 2 на сто, съобщава Би Би Си. В края на сесията на 5 февруари Dow Jones загуби рекордните 4,6 на сто, а S&P 500 потъна с 4,1 на сто. Подобни понижения не бяха отчитани от август 2011 година, когато инвеститорите бяха разтревожени от дълговата криза в Европа и проблемите с лимита на държавния дълг във Вашингтон, заради които кредитният рейтинг на САЩ бе намален.

Спадът от началото на седмицата бе подсилен от опасения, че Управлението за федерален резерв на САЩ може да повиши водещите си лихви по-бързо от очакваното заради растежа на възнагражденията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!