Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай планира да стартира търговия със свои собствени петролни фючърси

Снимка: БТА

Китай планира да стартира собствени фючърси на суров петрол на 26-и март, съобщиха за Ройтерс в петък два източника, запознати с въпроса. Според анализатори този ход може да разтърси най-големия световен пазар на суровини.

Стартът ще отбележи края на дългогодишните опити на Китай за създаване на първите азиатски петролни фючърси и има за цел да предостави на най-големия потребител на петрол в света по-сериозно влияние върху ценообразуването на суровия петрол в Азия.

Това вероятно ще даде на Международната енергийна борса на Шанхай (INE), през която ще се осъществява търговията, солиден дял от трилиони долари всяка година от предстоящите сделки с новите петролни фючърси.

Двата китайски източника на Ройтерс отказаха да бъдат назовани, защото не са били упълномощени да разговорят с медиите. Шанхайската борса за фючърси (ShFE) и INE, която е част от ShFE, също отказаха да коментират информацията, както и Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай (CSRC).

Ройтерс напомня, че през последните години Азия се превърна в най-големият потребител на петрол в света и Китай се надява, че нейни собствени дериватни петролни контракти ще отразяват по-добре пазарните условия в региона.

Трябва да се има предвид, че повечето сделки с петрол се оценяват на базата на два петролни дериватни инструмента – фючърсите на американския суров петрол (WTI) и на лондонския петрол тип "брент", които се търгуват главно на Нюйоркската търговска борса (NYMEX), собственост на CME Group и на Intercontinental Exchange.

Първоначално се очакваше създаването на деноминирани в юани контракти, които да бъдат достъпни за китайски и чуждестранни инвеститори, още преди около шест години, но изпълнението на тази идея се забави с оглед на сътресенията на китайските фондови пазари и на другите стокови фючърсни пазари, което породи опасения относно способността на Пекин да се справя с финансовите турбуленции.

Предложението бе поставено на заден план и в началото на миналата година, тъй като потенциалните международни участници се притесняваха, че няма да могат свободно да обменят юани с оглед на наложените тогава китайски ограничения за изтичането на капитали от страната и с оглед на опасения за силна директна намеса (интервенция) на Пекин на стоковите пазари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!