Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ в крайна сметка успя да одобри двугодишно бюджетно споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък сутринта Сенатът на САЩ успя в крайна сметка да гласува двугодишна бюджетна сделка, посредством която се повишават както разходите за отбрана, така и вътрешните разходи с 300 милиарда долара. Вотът беше факт часове след като федералното правителство се принуди частично да прекрати дейността си за втори път през настоящата година.

Трябва обаче да се има предвид, че спирането на държавното финансиране ще продължи, докато и Конгресът не приеме законопроекта, който също така ще преустанови лимита на държавния дълг до март 2019-а година. След това законопроектът ще трябва да бъде предоставен за подпис на президента Доналд Тръмп.

Сенатът гласува бюджетната сделка със 71 гласа "за" срещу 28 "против" и го изпрати за разглеждане в Долната камара на Конгреса. Според политически анализатори обаче бъдещето на законопроекта е все още несигурно. Консерваторите (управляващите републиканци) не харесват колко много бюджетни пари ще трябва да се харчат, като и лидерът на малцинството в Конгреса Нанси Пелоси заяви, че ще гласува против законопроекта. Въпреки това председателят на Конгреса Пол Райън заяви в четвъртък, че вярва, че ще има достатъчно гласове, за да бъде гласувана бюджетната сделка.

Споразумението, одобрено рано днес от Сената, беше включено в законопроект за краткосрочно финансиране, който да позволи на федералните власти да продължават да работят до 23-ти март. Ако и Конгресът го одобри, законодателите ще имат шест седмици, за да разпишат подробно законодателство с новите нива на държавно финансиране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!