Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на индустриалното производство във Франция през декември

Френското индустриално производство нарасна в края на 2017-а година по-силно от очакваното в резултат на повишение на енергийното, строителното и на производството на заводско оборудване, показва доклад на официалната статистика Insee.

Индустриалното производство във втората по сила икономика на еврозоната се повиши през декември с 0,5% спрямо ноември, когато се сви с 0,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,5%) и при осреднената прогноза на финансовите пазари за по-скромен растеж с 0,1 на сто.

В подкрепа на това повишение е увеличаването на промишленото производство с 0,3% след спад с 0,8% през ноември (възходяща ревизия от спад с 1,0%), отбелязва Insee.

В същото време производството в миннодобивната промишленост и в енергетиката нарасна с 1,8%, докато строителството се увеличи с 4,1 на сто.

На годишна база растежът на френското индустриално производство се ускори през декември до 4,5% от 2,5% през ноември, докато промишленото производство нарасна с 4,7% след повишение с 3,0% месец по-рано.

Insee отбеляза, че през последното тримесечие на 2017-а година индустриалното производство нарасна с 4,2% спрямо предходния тримесечен период, докато промишленото производство се увеличи с 4,9 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!