Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доста предпазливо понижение на европейските борси въпреки снощната нова вълна от разпродажби на акции на Уолстрийт

Европейските пазари на акции се намират под сравнително предпазлив натиск от продажби, следвайки втория нов силен трус в рамките на отминаващата седмица на борсите на Уолстрийт. 

Снощи индексът на сините чипове DJIA приключи с нова загуба от над 1000 пункта (или спад с 4,1%) след "кървавата баня" от понеделник, широкият индекс S&P500 загуби 3,8% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite – 3,9%.

В основата на рязкото покачване на напрежението на световните капиталови пазари през отминаващата седмица стоят нарастващите инвеститорски притеснения, че централните банки ще започнат да провеждат по-агресивни политики на повишаване на лихвите в резултат на глобалния икономически подем и засилващ се инфлационен натиск.

Негативно влияние за вчерашния нов трус на пазара на акции на Уолстрийт, който беше предшестван от силен спад с около 2% и на борсите на Стария континент, оказаха и поредните разпродажби на книжа на дълговите пазари, които провокираха нов ръст на доходността на държавните облигации. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ нарасна до 2,884%, докосвайки 4-годишния връх около 2,885% от понеделник, докато доходността на аналогичните немски облигации удари 2 и 1/2-годишен връх малко над 0,80%. Напрежението на дълговите пазари в четвъртък беше подсилено от Английската централна банка, която сигнализира, че вероятно ще се наложи малко по-скорошно и малко по-агресивно от очакваното повишаване на основната британска лихва.

Днешното отстъпление на доходността на водещите държавни облигации от техните многогодишни върхове допринася и за относително стабилното началото на търговията на европейските пазари на акции.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с едва 0,25% след вчерашен спад с 1,6%, но въпреки това е на път да приключи петъчната търговия със седмичен спад от около 4% – най-сериозно понижение от февруари 2016-а година насам.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,15%, след като в четвъртък се радели с 2,6% от стойността си и е вече с близо 10% под неговия рекорден връх около 13 559 пункта от 23-ти януари 2018-а година.

Френският индекс CAC 40 също бележи предпазливо понижение с 0,17%, а британският FTSE100 – с 0,2%, следвайки техните вчерашни спадове съответно с 2,0% и с 1,5%.

Очаква се и през днешната търговия на Стария континент вниманието на инвеститорите да бъде насочено най-вече към поведението на пазарите на облигации и към извънборсовата търговия на фючърсите на основните американски фондови индекси преди началото на реалната петъчна търговия на Уолстрийт (от 16:30 ч. наше време). На този етап фючърсите на индекс DJIA се повишават с 0,42%, на S&P500 – с 0,66% и на Nasdaq 100 – с 0,75%, което поне засега е сигнал за позитивен старт на американските пазари на акции в края на една кошмарна седмица за капиталовите пазари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени