Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните глави на Южна и Северна Корея се ръкуваха

Сестрата на лидера на КНДР пристигна за олимпиадата в Пьончан

2
Южнокорейският президент Мун Дже-ин (вдясно) се ръкува с Ким Йон-нам - шеф на парламента на КНДР и формален държавен глава на Северна Корея.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейският президент Мун Дже-ин се ръкува с Ким Йон-нам, формалния държавен глава на Северна Корея (председател на парламента на КНДР), предаде БТА

Двамата си стиснаха ръцете на среща на официалните лица в петък преди церемонията за откриване на зимните олимпийски игри в Пьончан, съобщиха световните агенции.

Преди да влезе в залата за ВИП срещата, Ким Йон-нам се снима с президента Мун Дже-ин и съпругата му Ким Джун-сук.

Южнокорейският президент поканил ръководителя на севернокорейската делегация на официален обяд утре (събота) в президентския дворец в Сеул.


С делегацията на Севера, която кацна в Южна Корея с частния самолет на лидера на КНДР Ким Чен-ун, пристигна и сестра му Ким Йо-чен. Смята се, бе тя поддържа близки отношения с брат си и миналата година бе включена в Политбюро на управляващата работническа партия. Ким Йо-чен е включена в списък на САЩ с лица, които подлежат на санкции.

На откриването на олимпиадата Северна и Южна Корея ще дефилират под един флаг. Освен 22-ма спортисти, Пхенян изпрати и 400-членна делегация за игрите, включително оркестър и мажоретки.

Спортната дипломация и особено пристигането на сестрата на лидера на КНДР се смятат за още един знак към подобряване на отношенията между двете Кореи, които нямат мирен договор помежду си, след увеличаване на напрежението миналата година заради ракетните и ядрени опити на Пхенян, посочва Би Би Си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна