Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US вицепрезидентът Пенс пропусна олимпийската вечеря

След пристигането си в Южна Корея Майк Пенс посети останките от южнокорейска корвета, изложени в щаб на ВМС на 70 км южно от Сеул. Бойният кораб бе потопен от севернокорейско торпедо през 2010 г., загинаха 46 моряци.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пропусна вечерята преди откриването на Зимните олимпийски игри в петък, на която трябвало да сподели една маса с президента на Южна Кория и формалния държавен глава на Северна Корея, съобщи АФП.

Плановете за разположението на вечерята в Пьончан, показани по телевизия, разкриха, че Пенс е сложен точно срещу шефа на парламента на КНДР Ким Йон-нам. От южнокорейското президентство съобщиха, че вицепрезидентът на САЩ закъснял за вечерята, поздравил седящите на централната маса и си тръгнал, без да седне.

След пристигането си в четвъртък в Южна Корея от Япония Пенс бе приет от южнокорейския президент Мун Дже-ин. Той изрази надежда, че олимпиадата ще стане място, водещо към диалог за освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия.

Говорейки пред репортери, Пенс се въздържа от критики срещу по-помирителния подход на Мун към Пхенян.

По-рано в петък държавните глави на Южна и Северна Корея се ръкуваха и се снимаха заедно преди церемонията за откриването на игрите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени