Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на индустриалното производство и разширяване на търговския дефицит във Великобритания през декември

Индустриалното производство във Великобритания се сви рязко през декември в резултат на временното спиране на важния петролопровод "Фортис" в Северно море, но промишленото производство нарасна за пореден месец, потвърждавайки картината на малко по-добра икономическа експанзия в края на 2017 година. В същото време обаче търговският дефицит на Обединеното кралство се разшири през декември до най-високо ниво от септември 2016 година, което е ясен знак, че нетната търговия продължи да оказва негативно влияние върху британския икономически растеж и през периода октомври – декември на предходната година.

Британското индустриално производство се сви през декември с цели 1,3% спрямо ноември, когато нарасна с 0,3%. Това представлява първо негово влошаване от девет месеца насам и най-солиден спад от септември 2012 година насам, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно понижение с 0,9 на сто. Трябва обаче да се има предвид, че по-слабото индустриално производство е в резултат на временното спиране поради ремонт на важния петролопровод "Фортис", свързващ находищата в Северно море с рафинериите във Великобритания, което предизвика срив с цели 24,2% на производството на петрол и природен газ в края на миналата година. Според ONS по-силният от очакваното спад на индустриалното производство няма да има съществено влияние при ревизията на данните за растежа на БВП на Великобритания за последното тримесечие на 2017 година.

В същото време промишленото производство нарасна през декември с 0,3% на месечна база след повишение с 0,2% през ноември, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. Това представлява нарастване на промишленото производство за осми пореден месец, което е прецедент за последните най-малко двадесет години (от началото на 1997 година насам).

Официалната статистика обаче представени доста слаби данни за британската международна търговия края на 2017 година.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се увеличи през декември до 4,896 млрд. паунда (най-голям дефицит от септември 2016 година насам) от дефицит за 3,652 млрд. британски лири през ноември и прогноза за доста по-скромен отрицателен баланс в размер на около 2,4 млрд. паунда, като общият британски износ се повиши с 0,8% до 52,119 млрд. паунда, докато вносът скочи с 3,0% до 57,015 млрд. паунда. Дефицитът само при търговията със стоки също нарасна през декември до 13,576 млрд. паунда от 12,456 млрд. паунда през ноември.

Британската статистика обвърза по-големия дефицит с нарастващите петролни цени и с по-високия внос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна