Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавалното време във Виена - романтика, балове, любов

БНР Новини
Всяка година в австрийската столица се провеждат над 450 бала
Снимка: БГНЕС

Всяка година в австрийската столица се провеждат над 450 бала. Кулминацията е в сезона на карнавалите, когато повече от 2000 часа двойките се въртят в ритъма на валса. Има ли утвърдени и предпочитани места за провеждане на баловете? Те са най-разнообразни. Безспорно, много харесвани са Виенското кметство, дворецът Хофбург. А кой танцува? Чест за всяка гилдия е да организира свой празник. Баловете са толкова много: на виенските филхармоници, на юристите, на флористите, на ловците, на лекарите... Има даже Бонбонен бал. В някои зали звучат съвременни ритми, с танцови развлечения за всеки вкус.
А из залите на двореца Белведере пътува една велика „Целувка“ , както се нарича най-известната картина на Густав Климт. Мнозина, дори без да знаят името на художника, виждат репродукции на творбата в хотели, заведения,обществени сгради, върху чаши, сервизи, всевъзможни сувенири.
Къде туристите могат да видят оригиналната картина?
До неотдавна тя се е намирала в западното крило на музея. От 6-ти февруари е преместена в източното крило. А от 1-ви март емблематичната творба на Климт става централно произведение в нова изложба, заедно с 23 други негови картини. Проявата е замислена като пътешествие през различните епохи на австрийската история, култура, изкуство. „Целувката“ ще бъде поставена зад бронирана витрина. Но в музея умеят да ухажват посетителите, подготвяйки специално пространство, с репродукция на великата картина. На този фон всички влюбени двойки ще могат да си правят селфи. И през зимата във Виена е интересно - карнавално време, балове, романтика, любов! Разказва Храбра Маринова от Международното бюро на Виена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна